Glas-in-loodramen

Een glas-in-loodraam is een raam dat is opgebouwd uit meerdere stukken glas die door middel van loodprofielen met elkaar verbonden zijn. De veelal gekleurde stukken glas kunnen groot of klein zijn en vaak is een deel ervan gebrandschilderd. De loodprofielen worden met tin aan elkaar gesoldeerd en worden soms op strategische plekken met staallood versterkt, waardoor een nog steviger geheel ontstaat.

Glas-in-loodramen worden ambachtelijk met de hand vervaardigd. Ze bieden veelal een bijzonder kleurige aanblik en vooral als het zonlicht erop valt zorgen ze voor veel levendigheid in de ruimte waarin ze zich bevinden.

Glas-in-loodramen worden vaak geassocieerd met eeuwenoude kerken en kathedralen. Tegenwoordig worden ze echter ook steeds vaker weer toegepast in openbare gebouwen, bedrijfspanden en woningen. Het glas-in-loodraam beleeft dan ook een onmiskenbare comeback en is net als de brandschildering weer helemaal ‘in’.

Een afbeelding van een van de glas-in-loodramen met verschillende kleuren uit glasatelier ruud harberts
Detail van een decoratief glas-in-loodraam, dat tevens een storende inkijk wegneemt.

Decoratief en eigentijds

Glas-in-loodramen ogen vaak wonderschoon. Ze hebben een belangrijke decoratieve functie en zijn tegelijkertijd uitermate geschikt om bijvoorbeeld de privacy te verhogen. Ze nemen gemakkelijk een storende inkijk weg en veranderen een saai uitzicht in een feest van licht en kleur.

Er zijn meerdere manieren om een glas-in-loodraam in te zetten: exact op maat in een bestaande raamsponning, in dubbel glas verwerkt of desgewenst als voorzetraam. Ook tegen een muur kan een glas-in-loodraam de sfeer in huis of op kantoor aanzienlijk verhogen, zeker met een subtiel weggewerkte verlichting erachter. Ook kan een mooi vormgegeven glas-in-loodraam in bijvoorbeeld een teakhouten omlijsting uitstekend dienstdoen als eigentijds kamerscherm.

Hoe en waar in te zetten?

Meer nog dan brandschilderingen zijn glas-in-loodramen bij uitstek geschikt om het invallend licht te filteren en speels over de woon- of werkruimte te verspreiden. Vooral bij daglicht doen glas-in-loodramen het goed.

Maar ook bij kunstlicht, eventueel in verschillende kleuren en lichtsterktes, zorgt glas-in-lood door het onophoudelijke spel van licht, vorm en kleur voor een unieke, onvervangbare sfeer in huis of op kantoor.

Zo wordt een glas-in-loodraam gemaakt

Benieuwd hoe een glas-in-loodraam vervaardigd wordt? Bekijk dan de korte video-impressies van de verschillende productiefases bij het maken van een glas-in-loodraam