Urnmonumenten

Urnmonumenten hebben een belangrijke symbolische waarde. Het uitzoeken, ontwerpen en/of zelf meewerken aan de realisatie ervan is dan ook vaak een belangrijk moment in de verwerking van het verlies van een overleden familielid, vriend(in) of geliefde.

Vaak komt de urn in een urnenmuur of in een urnenkelder op een begraafplaats te staan. Een speciale plek waar een ieder die daar behoefte toe voelt nog even bij de overledene op bezoek kan en de herinnering aan hem of haar levend kan houden. Een urnmonument dat de overleden dierbare karakteriseert, maakt een dergelijke plek natuurlijk nog specialer.

Rustiek of speels

Een goedgekozen urnmonument draagt voor een belangrijk deel bij aan een aangenaam, troostrijk verblijf op de begraafplaats. Materiaal, symboliek, kleur en vorm zijn alle sfeerbepalend voor een passend urnmomument. Waar ligt uw voorkeur? Bij sober en rustiek of juist bij speels en kleurrijk? Of zoekt u iets geheel anders?

Een detail van een afbeelding van een afdekplaat voor een urnkelder, in vorm van bladeren
Detail van een urnmonument: een dekplaat voor een urnkelder gemaakt van versmolten glas

Glas kan op vele manieren worden ingezet voor een urnmonument. Bijvoorbeeld in de vorm van een urnplaat voorzien van een statig gebrandschilderde witte aronskelk op een zwarte achtergrond. Of een frivole glas-appliqué glasplaat met een perfect bij de overledene passend symbool. Of een bescheiden, rustiek monumentje van gekleurd glas-in-lood. Het zijn maar een paar voorbeelden van urnmonumenten die in het atelier vervaardigd zijn. Plus natuurlijk de veelgevraagde portretten, sfeerbeelden en gedenkteksten op glas.

Inspiratie ter oriëntatie

Bent u op zoek naar een goed idee? Of heeft u al vastomlijnde ideeën? Een bezoek aan het glasatelier heeft vaak een inspirerend effect. Ideeën kunnen er gemakkelijker ontstaan en in een ontspannen sfeer uitgewerkt worden.

Dus kom gewoon eens langs om uw ideeën te toetsen en, mede aan de hand van de aanwezige voorbeelden, de vele mogelijkheden voor een urnmonument van glas op een rij te zetten.

Of het nu gaat om het bedenken of uitwerken van een idee, samen met glasatelier ruudharberts komt u hoe dan ook tot een urnmonument dat recht doet aan uw overleden dierbare.

Eigen inbreng

U kunt bij glasatelier ruud harberts desgewenst en onder begeleiding zelf (mee)werken aan de realisatie van het monument voor uw overleden familielid, geliefde of vriend. Voor menigeen is het meewerken aan een gedenkteken een speciale ervaring. En er is altijd wel iets te vinden om zelf aan te werken of aan bij te dragen. Denk aan uw kinderen die – onder begeleiding – zelf de urnplaat voor opa of oma ontwerpen en/of beschilderen. Of aan het assisteren bij het maken van een glas-in-lood-monunmentje dat de urnkelder van uw geliefde opsiert.

Want of het nu gaat om de urnplaat die ter bescherming van de urn in de urnenmuur wordt geplaatst of om een klein bijzetmonumentje dat net dat ene accent toevoegt dat zo kenmerkend was voor uw relatie met de overledene, het actief betrokken zijn bij de keuze van een urnmonument blijft een speciaal moment bij het verwerken en accepteren van het verlies.

Afbeelding van een zeer smalle lijn uit een brandschildering van glasatelier ruud harberts

Afbeelding van een zeer smalle lijn uit een brandschildering van glasatelier ruud harberts

Links

De gedenktekens
Grafmonumenten
Urnmonumenten
Gebrandschilderde Herinneringen
Accessoires