Gebrandschilderde Herinneringen

Na het overlijden van een dierbare gaan we al snel op zoek naar manieren om hem of haar te gedenken. Niet alleen op de begraafplaats of bij de urnenmuur, maar ook thuis. Vooral concrete, tastbare aanknopingspunten helpen ons bij de verwerking van het verlies. Een karakteristieke portretfoto aan de muur bijvoorbeeld, of een betekenisvolle spreuk in een lijstje ‘op de schoorsteenmantel’.

Een gebrandschilderde herinnering in de vorm van een op glas geschilderd portret of karakteristiek symbool is een bijzondere, aansprekende manier om de gedachtenis aan de overleden dierbare in stand te houden. Het unieke resultaat is in hoge mate sfeerbepalend en de herinnering blijft generatieslang levend.

Een afbeelding van een vrouw, gemaakt met de techniek van het brandschilderen als herinnering in glas | door glasatelier ruud harberts
Premium-variant van een portret als herinnering-in-glas

Sereen en nabij

Of het nu thuis is of op de begraafplaats, gedenktekens vormen een emotioneel ankerpunt om de overledene in ere te houden en de veelal verwarrende gevoelens daaromtrent ‘een plek te geven’. De nabijheid en serene uitstraling van een gebrandschilderde herinnering-in-glas versterkt dat gevoel nog.

Herinneringen-in-glas roepen, mede door de stralende uniciteit ervan, speciale emoties op. De reacties van verschillende opdrachtgevers getuigen daarvan. Het door glasatelier ruud harberts gebrandschilderde portret op de begraafplaats ‘maakt blij’. Het gedetailleerde, goedgelijkende portret dat thuis voor het raam staat, ‘biedt troost’ aan de achtergebleven partner. De gestileerde brandschildering op de vensterbank die opa zo treffend weergeeft, leidt tot ‘een onverwachte nabijheid’, ‘alsof ie er nog is’.

Vorm en variatie

Een herinnering-in-glas is in feite een origineel juweel voor de eeuwigheid. Door het aanhoudend samenspel van glas en licht blijft het de herinnering voeden, het gaat van generatie op generatie mee, en een gebrandschilderde afbeelding op bijvoorbeeld het fraai ‘geslingerde’ Artista-glas voegt hoe dan ook iets extra’s toe en zorgt ervoor dat uw geliefde altijd nabij is.

Vaak kiezen mensen voor een van een foto nageschilderd portret, maar eigenlijk kan elk beeld als herinnering op glas vereeuwigd worden: een bloem, een plant, een dier, het oude meesterwerk waar de overledene zoveel van hield.

Op zoek naar inspiratie? In onze showroom zijn meer dan genoeg voorbeelden van gebrandschilderd werk te zien, al naar gelang de mate van detaillering in drie varianten: de impressie in zwart, de meerkleurige impressie en de gedetailleerde premiumvorm. In alle varianten kan desgewenst de crematie-as van de overledene worden verwerkt.

Een premium afbeelding van een Afrikaanse jongen, gemaakt met de techniek van het brandschilderen | door glasatelier ruud harberts
De premium-brandschildering
Een impressie afbeelding van een Afrikaanse jongen, gemaakt met de techniek van het brandschilderen | door glasatelier ruud harberts
De impressie-brandschildering [kleur]

Afbeelding van een zeer smalle lijn uit een brandschildering van glasatelier ruud harberts

Inspiratie en oriëntatie

De magie van een brandschildering is bij uitstek iets wat je moet zien in samenspel met het op- of doorvallend licht, als het glas tot leven komt. Een foto kan dat maar moeilijk verduidelijken.

Kom daarom gewoon eens langs op ons atelier aan de Berkhouterweg in Hoorn en aanschouw met eigen ogen de ruimtelijke bekoring van ‘levend’ gebrandschilderd werk. Dan kunt u meteen ook met ons van gedachten wisselen over de vele toepassingsmogelijkheden van gebrandschilderd glas.

Eigen inbreng

Bij glasatelier ruud harberts kunt u in principe altijd zelf actief meewerken aan het vervaardigen van een gedenkteken. De eigen inbreng bij het maken van een portret-brandschildering is echter gering. Wel kunt u bijvoorbeeld helpen bij het inkleuren van een zwarte impressie op glas, of bij het in het lood zetten van de brandschildering.

En wilt u de schildering alsnog zelf maken, dan kan ook dat. Het glasatelier neemt in dat geval de begeleiding op zich en stelt ter plekke materiaal, gereedschappen, werkbank en glasoven beschikbaar.

Afbeelding van een zeer smalle lijn uit een brandschildering van glasatelier ruud harberts

Afbeelding van een zeer smalle lijn uit een brandschildering van glasatelier ruud harberts

Links

De gedenktekens
Grafmonumenten
Urnmonumenten 
Gebrandschilderde Herinneringen
Accessoires