brandschilderen

Brandschilderen, de specialiteit van glasatelier ruud harberts.

Wat is brandschilderen?

Brandschilderen is een arbeidsintensieve, ambachtelijke techniek uit de vroege Middeleeuwen waarmee duurzaam op glas geschilderd kan worden. Bij de techniek van het brandschilderen wordt -op hoge temperaturen- verf in het glas gebrand.

Magische uitstraling

Gebrandschilderd werk heeft -door de werking met licht- vaak een bijna magische uitstraling. Het komt tot leven door het licht dat er -in een steeds veranderende hoek en met een doorlopend variërende intensiteit- door heen valt.

Duurzaamheid

Goed gebrandschilderd werk is bijzonder duurzaam en gaat letterlijk honderden jaren mee. De verf wordt ingebrand in het glas, waardoor het niet meer los kan raken.

Kleurvastheid

Brandschilderingen -die met kwalitatief goede verf en met de juiste stookcurves zijn gebrand- zijn bijzonder kleurvast. Dit is eenvoudig terug te zien in de meeste brandschilderingen uit de Middeleeuwen, die al eeuwenlang hun originele kleuren weten te behouden.

Diapositief beeld of spiegelbeeld

Een brandschildering kan in diapositief of in spiegelbeeld gemaakt worden. In diapositief beeld wordt de voorkant beschilderd, wat een gematteerde uitstraling aan de zichtzijde geeft. Een brandschildering die op de achterkant in spiegelbeeld beschilderd wordt zorgt voor glans aan de zichtzijde.

Handgemaakt

Tenslotte is brandschilderen puur handwerk, waardoor het vaak een extra dimensie krijgt. Zo kan het bijvoorbeeld nooit op dezelfde manier nagemaakt worden en is het dus altijd uniek.