Het Wapen van Amsterdam

De brandschildering Het Wapen van Amsterdam is een ‘remake’ van de twee brandschilderingen die in 1671 werden opgeleverd bij de opening van de Oosterkerk aan de Amsterdamse Wittenburgergracht. De oorspronkelijke brandschilderingen hebben daar honderden jaren gehangen en dat is aan hun huidige staat af te lezen.

Een artistieke ode

Hoewel van oorsprong geen Amsterdammer, wilde ik toch – mede geïnspireerd door de woeste leeuwenkoppen op de oorspronkelijke ramen en de gebeurtenissen in de tijd waarin ze gebrandschilderd werden – graag een poging doen deze historische taferelen in hun oude grandeur te herstellen.

En dus ging ik op onderzoek uit, raadpleegde verschillende bronnen, sprak meerdere deskundigen en kreeg uiteindelijk toestemming om in het goed beveiligde depot van het Rijksmuseum in Lelystad de originelen van Het Wapen van Amsterdam te komen bezichtigen. Ik nam een groot aantal foto’s van beide ramen en ging vervolgens in mijn atelier in Hoorn aan het werk om het origineel zo dicht mogelijk te benaderen.

Noem het een artistieke ode aan de stad waar ik een belangrijk deel van mijn leven heb doorgebracht en waar ik nog steeds woon – op een steenworp afstand van diezelfde Oosterkerk trouwens.

Lees verder

Hieronder een foto-reportage over Het Wapen van Amsterdam.

Video’s van het maken van het raam zijn te vinden op de pagina brandschilderen, waar de techniek van het brandschilderen kort wordt toegelicht.

Afbeelding van een zeer smalle lijn uit een brandschildering van glasatelier ruud harberts

Afbeelding van een zeer smalle lijn uit een brandschildering van glasatelier ruud harberts