Brandschilderen

Brandschilderingen, afbeeldingen die op glas zijn ingebrand, komen tot leven door het licht dat er -in een steeds veranderende hoek en met een doorlopend variërende intensiteit- door heen valt.  Ze worden van oudsher gebruikt in parochies, kerken en kathedralen, maar zijn tegenwoordig ook steeds meer te vinden in particuliere woningen, openbare gebouwen en kantoren. 

 

Plaatsing

Brandschilderingen komen het beste tot hun recht tegen daglicht.  Maar ook tegen kunstlicht of tegen een ondoorzichtige achtergrond springt een brandschildering in het oog.  De meest voor de hand liggende plaats voor een brandschildering is voor een raam.  Een brandschildering kan echter ook ingelijst worden met een kunstlicht achtergrond. Het kleurenspel is dan minder gevarieerd en dynamisch, maar de brandschildering is dan ook ‘s avonds zichtbaar.   

 

Techniek

Het brandschilderen is een arbeidsintensieve en kunstzinnige techniek uit de vroege Middeleeuwen.  De techniek bestaat uit drie fasen:  

1. het opzetten van de hoofdlijnen van de afbeelding met contourverf, 

2. het realiseren van schaduwwerking met grisaille en 

3. het toevoegen van kleuren met emailleverf.

 

in action brandschilderen

In iedere fase gaat het glas één of meerdere keren in de oven om de verf in het glas in te branden.  Het mooiste resultaat wordt bereikt als de brandschildering per fase meerdere keren gebrand wordt. Er ontstaat dan een gelaagdheid die veel dieptewerking oplevert.

Kleuren

Bij het brandschilderen speelt vaak een zekere mate van onvoorspelbaarheid met betrekking tot de kleuren.  Kleuren zijn nooit voor honderd procent van te voren aan te geven. De uiteindelijke kleur wordt bepaald door een groot aantal faktoren (oven temperatuur, dikte van de emailles, hoeveelheid zuurstof, exacte samenstelling van de emailles, etcetera).  Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan het dus zijn dat precies dezelfde verf de ene keer iets lichter is en de andere keer weer iets donkerder.  

Varianten 

Ik brandschilder in opdracht en maak vrij werk. Een brandschildering in opdracht wordt vaak van een (eigen) foto nageschilderd.  

 

Er zijn drie basisvarianten:

 

De premium brandschildering.  Dit is een realistische brandschildering met veel lagen, veel diepte, veel detail en eventueel meerdere emaille kleuren. 

 

De impressie brandschildering, een interpretatie van het origineel met 4 a 5 lagen en hoofdzakelijk emaille kleuren. 

 

De impressie portret brandschildering tenslotte is een interpretatie brandschildering met zwarte verf op transparant glas. 

 

De brandschildering wordt standaard gebrandschilderd op het mooie, geslingerde Artista glas in de afmeting 20 x 25 cm.

Naast deze basisvarianten en basisafmetingen is -in overleg- heel veel mogelijk. 

 

Prijzen

Er is al een impressie portret voor € 375.  
Mail of bel voor uitvoerige prijsinformatie:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of 06 - 267 48 268.
                                                 

 
 

 

 portretten/portraitsportfolio-overview-GEDENKTEKENS-MEMORIALSwoningdecoratieportfolio-overview-DIVERSEN-VARIOUS

BEDRIJFSINFO

ruud harberts
brandschilderen en glas-in-lood

KvK nummer: 60167629
BTW nummer:  119815436B01
IBAN: NL70 ASNB 070 84 05 452
BIC: ASNB NL21


algemene voorwaarden

 herinneringen in glas: brandschilderen en glas-in-loodBEZOEKADRES

ruud harberts
brandschilderen en glas-in-lood

Berkhouterweg 15
1624 NS Hoorn


telefoon: 06 - 267 48 268
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

herinneringen in glas:  brandschilderen en glas-in-lood
KAART HOORNKAART AMSTERDAM